De Leergang gemengd wonen is in 2018 gestart als initiatief vanuit de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen (OGW). De OGW was een samenwerkingsproject van onder meer De Tussenvoorziening, Hogeschool Utrecht, onderzoeker Maarten Davelaar en woningcorporatie Portaal. Meer informatie over de resultaten van de OGW kunt u lezen op de website: https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/gemengd-wonen-lessen-uit-de-praktijk
De Leergang gemengd wonen is ondergebracht bij Stichting ’t Groene Sticht – één van de eerste gemengd woonprojecten in Nederland.

De leergang Gemengd Wonen wordt uitgevoerd door de volgende personen:

Irene Leijten is programmacoördinator van de Leergang Gemengd Wonen. Opgeleid als onderwijskundige neemt ze veel ervaring in het ontwikkelen en geven van trainingen aan professionals mee. Irene Leijten werkte in diverse functies zoals programmaleider, projectleider, onderwijsadviseur en beleidsadviseur in de non-profitsector. Voor ’t Groene Sticht was ze van 2013 tot 2015 projectleider. Naast het opzetten en uitvoeren van een onderzoek in ’t Groene Sticht in het kader van het meerjarenbeleidsplan 2015-2019 waren afstemming en verbinding leggen tussen samenwerkende partners, het initiëren en organiseren van o.a. cultuurpleinen, en het beheer van de panden de belangrijkste speerpunten.
Nico Ooms is sociaal wetenschapper gespecialiseerd in stadstudies en werkt als projectleider bij de Tussenvoorziening en bij ’t Groene Sticht in Utrecht. Nico legt zich in Utrecht al meer dan 25 jaar toe op het initiëren, opzetten en borgen van projecten gemengd wonen met mensen die dakloos zijn geweest. Gemengd woonprojecten die hij met samenwerkende partners heeft opgezet zijn o.a. ’t Groene Sticht, Paranadreef, Majella, Place2BU, Lichtpenweg, Seyster, Veste, Meanderpark, Tango, MIXIT en LIVIN en BUUR. Nico Ooms is samen met Maarten Davelaar en Lia van Doorn (lector Wonen en Welzijn, Hogeschool Utrecht) initiatiefnemer van de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen.


Maarten Davelaar
Maarten Davelaar Davelaar is een ervaren onderzoeker in het sociale domein. Hij was initiatiefnemer van de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen en begeleidt samen met Nico Ooms en Irene Leijten de Leergang Gemengd Wonen. Hij verricht veel onderzoek naar gemengde woonvormen en deelt zijn kennis graag met woningcorporaties, zorg- en opvangorganisaties en gemeenten. Zijn onderzoeksinteressen betreffen verder dak- en thuisloosheid, empowerment van kwetsbare burgers, community development en de samenwerking tussen particuliere organisaties en overheden. Hij is als senior-onderzoeker verbonden aan het lectoraat Wonen en Welzijn bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht en werkt daarnaast als zelfstandig onderzoeker. In zijn onderzoek combineert hij zoveel mogelijk de perspectieven van burgers/bewoners/cliënten, uitvoerend professionals en beleidsmakers/bestuurders.
Aly Gruppen werkt als onderzoeker en docent (master Social Work) aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is ze als coördinator van de afstudeerrichting GGZ-agoog en praktijk coördinator van het derde jaar, nauw betrokken bij de ontwikkelingen in het werkveld. Juist de driehoek onderwijs, praktijk én onderzoek inspireert haar om de toekomstige sociale professionals op te leiden. Het verbinden van onderwijs en onderzoek is één haar belangrijkste ambities. Aly Gruppen is betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van onderzoekprojecten rond onder andere gemengd wonen, ‘een zachte landing in de wijk’ en burencontacten vanuit het lectoraat Wonen en Welzijn.
Erik Patist is adviseur leefomgeving bij woningbouwcorporatie Portaal met bijzondere kennis over gemengde woonprojecten als ’t Groene Sticht, Majella Wonen, Parana, Place2bu en Meanderpark, Tango en BUUR. Hij was initiatiefnemer van Majella Wonen. Dit project won in 2017 de i-Openerprijs, de innovatieprijs van de branchevereniging van de woningbouwcorporaties. Hij heeft samen met Nico Ooms het hoofdstuk over gemengd wonen geschreven in de winnende tender voor de Cartesius Driehoek (Utrecht). Hiervan is de bouw in 2024 gestart.